Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Пеевски доминира дебата в България

03 юни 2024, 13:15 часа • 6406 прочитания

Санкциониран магнат доминира дебата в България. Такa авторитетното издание Politico започва кратък свой анализ за европейските избори в България.

Той е част от статия, подписана от няколко автори, обясняваща какво значи евровотът за всяка отделна страна членка на ЕС.

"Един човек започна да доминира европейските избори в България – магнатът и партиен лидер Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания. Голяма част от дискусията е съсредоточена върху обвиненията на опонентите му, че той влияе върху съдилищата и службите за сигурност", пише Politico. Още: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

Според изданието мнозина виждат Пеевски го виждат като пример за недостатъците в една демокрация, "при които сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са омотали пипалата си около основните институции в страната".

"Пеевски се обявява за защитник на съдиите и службите за сигурност и настоява, че задава проевропейския и пронатовския път на страната", завършва анализът.

Припомняме, че миналата седмица европейското издание публикува репортаж, в който се обръщаше внимание на предсрочния вот у нас. Още: "Война на билбордове": Съдът отказа да се занимава с предизборната драма на Денков, Борисов и Пеевски

"Изборите в България са решаващи за определяне на ролята на санкционирания от САЩ и Великобритания магнат Делян Пеевски в българската политика и капацитета му да подкопава крехката демокрация в страната", написа тогава журналистът Антоанета Руси.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес