Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политическата рулетка се завърта: Нов кабинет изглежда невъзможен, но има малка надежда

30 юни 2022, 11:58 часа • 3318 прочитания

Утре, на 1 юли, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната", за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Процедурата по връчване на мандата предвижда президентът първо да го даде на най-голямата парламентарна формация - "Продължаваме промяната". Ако тя не успее в 7-дневен срок да сформира кабинет, мандатът отива при втората сила в НС - ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова вече обяви, че ще върнат мандата, ако стигне до тях. Последно е предвиден по Конституция евентуален трети опит, като президентът избира на коя парламентарна формация да го връчи.

Шансовете на ПП да съставят кабинет също изглеждат все по-малки след разрива с техния доскорошен партньор в лицето на БСП. Ще се върнем на масата на преговорите, когато от "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за премиер", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата в премиера в оставка Кирил Петков. Тя добави, че Петков им е съобщил, че днес ще се събере изпълнителния съвет на партията и ще обсъдят въпроса за бъдещ премиер. "Сами, което е правилно. Не се месим в работата на други партии", каза още Нинова.

Какво ще се случи? Следим на живо!

Още:

Новини на всякакви теми от страната

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес