Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицейски началник, наказан дисциплинарно за насилие над протестиращи, почнал работа при главния прокурор Иван Гешев

16 август 2021, 14:55 часа • 10347 прочитания

Най-тежко наказаният дисциплинарно полицай (забрана за повишение за срок от 2 години) за действията му заради големите протести срещу властта отдавна е сменил работата си вече работи в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, че Гешев беше поканен в парламента именно по темата с функциите на това бюро, но изслушване досега няма.

Въпросният полицай е Андон Андонов, който е началник на сектор отдел „Специализирани полицейски сили” към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), твърди Радио "Свободна Европа" в свое разследване. Сега обаче Андонов е отстранен от работа, защото му е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

Според чл. 130 от Наказателния кодекс, леката телесна повреда е два вида - разстройство на здравето и лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. В първия случай наказанието е "лишаване от свобода до 2 години или с пробация", а във втория - "лишаване от свобода до 6 месеца или пробация, или глоба от 100 до 300 лева.

Всъщност, Андонов обжалва в съда дисциплинарното си наказание, но губи окончателно делото на 27 юли, 2021 година, посочи в. "Сега". Според дисциплинарната проверка, Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници – това се е случило на 10 юли, 2020 година. Най-вероятно става въпрос за случилото се на прожектираните на 13 август кадри от полицейско насилие в Комисията за разследване на полицейското насилие по време на протестите.

Съгласно вътрешната проверка на МВР, Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите - под колоните на МС. "При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение относно обжалването на Андонов да не може да бъде повишен в длъжност за 2 години.

Не е ясно дали изброените в това съдебно решение полицаи, освен Андонов, са същите, на които сега Софийската районна прокуратура каза, че е повдигнала обвинение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес