Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-високи заплати за държавните чиновници заложени в новия бюджет

05 декември 2019, 09:55 часа • 6003 прочитания

С 15% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през следващата година. Това е първото предложение на БСП, което беше одобрено от мнозинството. „За“ гласуваха единодушно 199 народни представители.

Необходимите за увеличението на заплатите средства са в размер на 5 млн., което няма да се отрази на държавния бюджет, само в в бюджета на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), който бе одобрен. Той е в размер 1,4 млрд. лв.

Увеличение на заплатите ще има и в МВР, както и в другите звена на държавната администрация.

По време на дебата от БСП обвиниха, че финансовото министерство умишлено занижава прогнозата за приходите, за да може в края на годината преизпълнение на приходите и излишъкът да се разпределя с постановления на Министерски съвет.

Опозицията критикува, че Бюджет 2020 е копие на миналогодишния и няма никакви заложени реформи, а само наливане на повече средства. “Приходните агенции работели добре, правителството създавало такава добра бизнес среда. Нито едно от тези неща не е вярно.

Последни сме по заплати, сивия сектор е 30% у нас. Народното събрание трябва да разпределя, а не постфактум с постановление на Министерския съвет. Да коригираме прогнозата на финансовия министър Горанов“, каза от трибуната Николай Тишев от левицата.

Министърът на финансите Владислав Горанов се позова на статистиката, според която през последните години има съвсем малко разминаване между планираните приходи и реалните, а отклонение от 1-2% било съвсем нормално.

За текущата 2019 г. той отчете, че ще постъпят с 53,8 млн. лв. по-малко или неизпълнението на бюджета се очертава в рамките на 0,2%.

Част от мненията бяха, че само чрез увеличените средства за чиновнически заплати, си задушава дребния и среден частен сектор.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес