Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев няма да присъства на изслушването за шеф на ВКС

28 януари 2015, 18:43 часа • 15658 прочитания

Държавният глава няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти за поста. Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор, би компрометирало принципа за разделение на властите. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

То идва в отговор на отправено към Плевнелиев предложение от неправителствени организации и журналисти да присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет на 29 януари 2014 г. На него ще се проведе изслушване на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Конституционният законодател е отредил основната роля на ВСС при назначаването на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. ВСС е органът, който е длъжен и отговорен да избере за председател на ВКС най-добрия кандидат, притежаващ необходимите за заемане на този пост високи морални и професионални качества.

След като ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже, обясняват от прессекретариата на държавния глава.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес