Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев не продума за Цветан Василев в Сърбия

12 март 2015, 16:39 часа • 15179 прочитания

Балканите вече се освобождават от противоречията, насаждани в продължение на векове от Великите сили. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Белград Пламен Йотински.

На съвместна пресконференция след срещата помежду им президентите на България и Сърбия Росен Плевнелиев и Томислав Николич изразиха задоволство от двустранните отношения. Николич подчерта значението на Коридор №10, а Плевнелиев за пореден път изрази категорична подкрепа за присъединяването на Сърбия и другите страни от Западните Балкани към Европейския съюз.

Беше засегнат и въпроса за престоя на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка /КТБ/ Цветан Василев в Сърбия. Томислав Николич каза, че е посетил фабриката за стъкло в Парачин при монтирането на нова линия. Той подчерта, че според сръбското законодателство няма нарушение на Цветан Василев. Ако има, банкерът трябва да отговаря пред България, уточни той. И къде с чувство за хумор, къде на сериозно сръбският президент добави, че във вестници бил видял клюка, че е приятел на Василев.

Плевнелиев на свой ред не пожела да коментира решението на сръбския съд за екстрадирането на Василев.

Българският президент се спря и на проекта за газопровод "Южен поток", който беше прекратен на 1 декември 2014 г. от Владимир Путин. Плевнелиев заяви, че София винаги го е подкрепяла в съответствие с европейското законодателство. "Извършваме подготвителни работи, готови сме веднага да строим, когато Русия и ЕС се разберат", каза българският президент.

По въпроса за "Южен поток" Николич не беше много оптимистичен, но все пак не зачерта напълно възможността за реализиране на газопровода. Плевнелиев допълни, че в България има пълен политически консенсус в съответствие с европейските правила за строежа на "Южен поток". За пореден път той подчерта, че нямаме писмен документ, за да знаем какво да правим, каза българският президент.

Плевнелиев също така се спря и на идеята за изграждане на газов хъб на територията на нашата страна, която беше предложена от правителството на премиера Бойко Борисов. Остава неясно дали ще се реализира идеята за газов хъб, каза българският президент. Според него всички карти били на масата, оставало Русия да вземе своето решение.

На въпрос за българските инвестиции в Сърбия Плевнелиев изтъкна постиженията на "Софарма" и "Монбат".

След края на пресконференцията президентът Росен Плевнелиев отиде на среща с премиера на Сърбия Александър Вучич.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес