Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петзвезден хотел "приюти" кръгла маса за проблемите на бежанците

27 ноември 2013, 10:40 часа • 17555 прочитания

Проблемите и условията на живот на бежанците в България ще се обсъждат на кръгла маса през следващите два дни. Интересен факт обаче е, че кръглата маса ще се проведе в петзвезден хотел във Велинград, информира bTV.

Според информацията двойна стая в хотела струва 180 лева на вечер, а заведението е прочуто със спа центъра си. Именно в тези условия БЧК заедно с Държавната агенция по бежанците и представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България решават да дискутират интеграцията на близо 11 000 бежанци, настанени в страната ни.

На въпрос не е ли по-подходящо тази среща да се проведе в град, в който има настанени бежанци, Мариана Стоянова от БЧК отговори: „Като цяло да, но още в самото начало беше планирано да се проведе кръглата маса във Велинград. Програмите са разписани доста стриктно и не може да се мърда от предварителния план. Затова се проведе конкурс за избор на хотел и се озовахме във Велинград. Ние не можем директно да си изберем хотел, трябва да наберем съответния брой оферти и по съответния регламент по принципа на най-ниската оферта да проведем събитието в този хотел. Бюджетът е в размер на 4000 лева, осигурен в рамките на програмата на Върховния комисариат на бежанците, която, както казах, беше планирана още през 2012 година”.

За участниците в кръглата маса - 35 души, са осигурени обяд, вечеря и нощувка. Организаторите категорично отричат, че ще ползват спа услугите и басейна. По думите им хотелът е направил голяма отстъпка - нощувката на човек излиза по 50 лева.

„Ние се съобразяваме с организацията, която финансира тази кръгла маса, така че в тази връзка аз просто приех факта и не съм го помислил къде би било по-добре. Защо, какъв е проблемът?”, попита председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

На въпрос дали има притеснения, че бежанците живеят при едни условия, а проблемите им се разискват в петзвезден лукс, той отговори: „Както неведнъж съм казвал - има бежанци, които живеят при петзвезден лукс в дома в Ковечивци, например. Това не е толкова съществено. Значи ние не можем да проведем в палатковия лагер една подобна конференция, така че мисля, че въпросът не е особено коректен. Във всички случаи по-важното е какво ще постигнем тук”.

Междувременно bTV показа и при какви условия живеят бежанците във "Военна рампа". Хората ходят по джапанки в снега, но в самата сграда отоплението е осигурено.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес