Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пенсионерите ще получат по 70 лв. коледна добавка

16 ноември 2022, 12:30 часа • 3393 прочитания

Пенсионерите ще получат по 70 лв. коледна добавка, стана ясно на брифинг на служебните министри на финансите Росица Велкова и на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Добавки ще получат всички над 2.34 млн. пенсионери без значение от размера на пенсиите им. Те ще бъдат изплатени заедно с парите за декември в началото на следващия месец.

"В подкрепа на мерките, които предприехме за увеличаване на помощите за отопление, както и за предоставяне на допълнителни ресурси за подкрепа на лицата с право на помощи за отопление, плюс предприетите мерки за увеличение на границата за бедността догодина в 22%, ще стартираме разговори със социалните партньори за развитието на МРЗ за догодина. Срещата ще е в края на седмицата", обяви още Лазаров.

"Инфлацията за първи път обръща тренда и се забавя с 1,1 процентни пункта, от 18.7% през септември до 17.6% през октомври", каза Велкова. Тя добави, че очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. „Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други и за което правителството целенасочено работеше“, отбеляза министърът на финансите.

ОЩЕ: Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още са на трудовия пазар

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес