Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски видя намеса на Руската православна църква в българския духовен живот

31 май 2024, 18:07 часа • 1254 прочитания

"Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква". Това заяви в своя позиция съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, след като Руската патриаршия обяви подобни действия срещу петима български йерарси заради войната в Украйна.

Още: Руската църква "санкционира" кандидат за български патриарх заради Украйна

Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит, заради това, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църква, "е несъстоятелно", смятат от ДПС.

То бе взето на 30 май заради встъпване на българските духовници в църковно общение - т.е. обща църковна служба - с двама украински духовници.

"Чужда намеса в духовните дела на България"

"Нещо повече, това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм", припомня Пеевски.

Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна.

А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация.

Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност", завършва позицията на Пеевски.

Още: ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес