Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът реши да гледа на извънредно заседание бюджет 2019

01 ноември 2018, 09:20 часа • 1539 прочитания

На днешното си заседание Народното събрание прие да има извънредно заседание във връзка със Закона за държавния бюджет за 2019 година.

Заседанието ще се проведе на 6 ноември, вторник, и ще започне от 13:00 часа. На 7 ноември премиерът Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов ще бъдат на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки.

Съгласно плана на извънредното заседание, депутатите ще започнат с бюджета на Здравната каса (НЗОК), ще продължат с бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и ще завършат с широката бюджетна рамка. Във вторник заседанието ще продължи, докато не бъдат изчетени докладите за всички проектобюджети.

Иначе днес, 1 ноември, проектобюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на здравната каса ще бъдат разгледани на съвместно заседание на три парламентарните комисии - по бюджет и финанси, социалната и здравната.

Заложените в проекта за държавен бюджет параметри предвиждат повишаване на доходите в публичния сектор, увеличение на учителските заплати с 20%, вдигане на минималната работна заплата на 560 лв. От юли се предвижда таванът на пенсиите да достигне до 1200 лв. и да бъдат увеличени всички останали пенсии с 5,7%. В бюджета на здравната каса са планирани разходи за над 5 милиарда лева, което е близо 5% от БВП.

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес