Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът освободи Филип Златанов от председателския пост на КПУКИ

11 октомври 2013, 10:43 часа • 24415 прочитания

След три дни на обсъждания Народното събрание официално уволни Филип Златанов от поста председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

При гласуването 171 депутати дадоха вот, а от тях 170 бяха "за" освобождаването на Златанов. Единствено Антон Кутев от Коалиция за България гласува "против", тъй като според него процедурата не е завършена. Той посочи, че лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов не са гласували, не са поискали официално отстраняването на Златанов и не е станало ясно дали инициалите Б.Б. и Ц.Ц. са техни.

Самият Златанов беше чакан в парламента да даде обяснение по скандалното си тефтерче, но така и не дойде на три поредни заседания.

На 26 септември Филип Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Оставката на Златанов е изпратена до председателя на НС Михаил Миков. В нея няма мотиви и е била внесена от неговия адвокат.

Златанов стана известен с тефтерчето си със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. Президентът обясни, че е имал контакт с КПУКИ заради питане за конфликт на интереси, пратил е всички искани документи, но след това от комисията не са го търсили. В него фигурират инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

В началото на месец септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес