Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак глоби за екзитполове, публикувани от медии - позната картинка

11 юли 2021, 19:26 часа • 5521 прочитания

След като почти цял ден в. "24 часа" публикува екзитполове как върви вотът за отделните партии, преди около час ЦИК постанови това да бъде прекратено.

Вестникът счита наказанието за "несправедливо и необосновано". Припомняме, че преди време медията беше двигател на инициатива забраната за обявяване на резултати в изборния ден да отпадне и дори на първо четене това беше прието, но на второ нещата се обърнаха и законът остана същият.

Освен "24 часа", и други сайтове публикуваха екзитполове - някои директно, други през социалните мрежи. Санкционирани от ЦИК са агенция БЛИЦ и агенция ПИК, както и dir.bg.

Съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната (20:00 часа за днешните избори). Нарушенията се наказват с глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева, като субект на административното нарушение може да бъде физическо или юридическо лице.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес