Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпуснаха държавните парични награди за велики български музиканти

16 май 2024, 10:41 часа • 3136 прочитания

Министерският съвет отпусна държавните парични награди за заслужили български артисти и музиканти, които са допринесли с особени заслуги за българската държава и нация.

С постановлението служебното правителство изпълнява решението на парламента от 1 март 2024 г., когато по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията (ЗНЛОЗБДН) бяха определени общо 135 лица.

За особени заслуги към държавата и нацията са наградени пожизнено културни дейци и творци с награда в размер на 500 лв. месечно – 110 души и в размер на 350 лв. месечно - 25 души.

Още: Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Припомняме, че в решението на парламента бе записано, че се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лв. месечно на личности като Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Петя Буюклиева, Кирил Маричков, Силвия Кацарова и др.

Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Динев, Марин Цветков, Красимир Янакиев, Румен Илиев и Иван Бояджиев. Тогава обосновката на това решение бе да се компенсират щатните служители на „Концертна дирекция“, които са работили от създаването ѝ до 1990 г.

Още: Държавни парични награди за 65 творци, искат и цялостна държавна политика за подпомагане

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес