Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От правителството с друг прочит на доклада на ОЛАФ за злоупотребите с евросредства

02 юни 2016, 10:02 часа • 1306 прочитания

От правителството защитават тезата, че докладът на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), според който България е сред лидерите по злоупотреби с европари, не е точен, а всъщност държавата ни е само в първата десятка по сигнали за нередности, но не и по измами.

"България е на десето място по броя на регистрирани нередности или т.нар. констатирани измами с евросредства, в следствие на сигнал от фирми, институции, разследващи органи или граждани", каза днес пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Вчера вицепремиерът по европейските средства Томислав Дончев заяви, че във всички изнесени от ОЛАФ данни няма нито един процент и нито едно число, което да потвърждава, че най-много злоупотребява с еврофондовете. "Там, където наистина страната би могла да бъде наредена в лидерска позиция сред останалите държави, е по броя подадени сигнали, което едва ли би следвало да изненадва някого”, каза и Дончев. По думите му по брой сигнали за 2015 г., които са получени в Европейската служба за борба с измамите, България фигурира с 34 сигнала, два от държавни институции и 32 от частни субекти.

"За миналата година около 500 такива сигнала са регистрирани с щети за евросредствата от 1,5% от общите европейски средства", каза пък Филип Гунев. "Именно този процент е важен, той ни поставя на десето място" смята той.

"Другите данни, които докладът поставя, отразяват усилията на правителството. Те се подават от митниците и констатират количеството заловена контрабанда, нарушения на митническото законодателство на ЕС", каза още зам.-министърът. По думите му България се нарежда на второ място след Великобритания с 6% от общите митнически сборове, които са били събрани при операции срещу контрабандата. "Това за нас е признание за усилията на правителство от миналата година", каза Гънев.

"Други, освен тези данни в доклада, които да показват или да констатират ниво на измами с евросредства, няма", смята той.

Близо 1 400 случая на измами са регистрирани за периода на проверка на ОЛАФ. Един от примерите е отпускане на 1,3 милиона евро за модернизацията на завод за замразени зеленчуци в България – най-бедната страна в ЕС. След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес