Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Обществения съвет към ЦИК се надяват, че ЦИК няма да обжалва видеонаблюдението на броенето на бюлетините

16 март 2021, 08:00 часа • 2315 прочитания

До момента в ЦИК са регистрирани 10 наблюдателски организации, надяваме се да са поне още толкова. Това посочи Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК, с което изрази мнение, че няма да има злоупотреби при броенето на бюлетини.

Освен наблюдателите, ще може да има журналисти, а с решението на първа инстанция на съда видеонаблюдението на броенето на бюлетини всъщност ще може да се спазват по-успешно противоепидемични мерки, защото няма да има толкова хора в стаята, където секционните избирателни комисии броят. Решението на съда, че може да има видеонаблюдение, може да бъде обжалвано, но Матева се надява ЦИК да се съобрази с него без да обжалва.

Още нямаме информация от ЦИК кога може да започне независим одит на машините за гласуване. „Притеснява ни, че още не сме там, а процесът на одит вече тече”, добави Матева. Нищо не ни притеснява технически с машините, ако трите проверяващи института кажат, че всичко е наред, каза тя. Притеснява ни пренасянето на гласуването от машината на хартиен протокол – това става ръчно, заяви Матева пред БНТ. Според нея, при пренасянето на преференции ще има допускане на грешки.

Матева изрази притеснение и от пика на заразата с коронавируса, като посочи, че трябва да има решение на ЦИК как ще се гласува според указанията на здравния министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес