Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От НС не виждат проблем, че липсват текстове на закони на сайта им

10 октомври 2017, 17:00 часа • 795 прочитания

Държавната администрация не смята, че трябва да предоставя безплатен достъп до актуалните, обновени и действащи в момента текстове на законите.

Това се разбира от писмен отговор от Информационно-административния център на Народното събрание до активиста на "Зелените" Красимир Гаджоков относно негов въпрос към НС за липсващи на сайта на институцията текстове на закони.

От парламента пишат, че "Народното събрание няма задължение да инкорпорира текстовете на законите за изменение и допълнение в текстовете на съответните закони. Тази техническа дейност се извършва от специализирани фирми, които предлагат правно-информационни продукти като Апис, Сиела и др.".

От НС допълват, че съгласно Закона за нормативните актове, законите се обнародват в държавен вестник, а обнародването трябва да възпроизвежда буквално текста на заверения препис от нормативния акт.

Красимир Гаджоков пише в своя Facebook публикация, че "единствен начин за нас, гражданите, да знаем законите - защото как да ги спазваме иначе - е да плащаме 30-40 лв. на специализирани фирми (между другото, няма никакво законово изискване за съществуването на такива фирми, нито гаранция за нужната експедитивност на актуализация от тяхна страна).

Както се вижда също, НС не отговаря въобще по другия проблем, който посочих: липсата на каквато и да било информация на сайта им кога и от кого е внесен даден законопроект както в текста му, така и в записа за него при търсене", посочва още Гаджоков.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес