Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ГЕРБ твърдят, че Нинова забранила на съпартийци да говорят по аферата "Ало, Банов съм"

01 февруари 2019, 09:00 часа • 3150 прочитания

Вчера госпожа Нинова съобщи, че само двама или трима депутати от БСП са запознати със случая и материалите. На всички останали колеги им е абсолютно забранено да говорят по темата. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Мануил Манев в ефира на Нова телевизия по темата с аферата "Ало, Банов съм".

Говорят се едни глупости в ефир, после някой трябва да ги оборва. Прокуратурата се самосезира веднага и започна проверка, тъй като изнудването е престъпление по Наказателния кодекс, коментира още Манов. 

Всичко е проверено от нашите експерти, заяви Александър Симов от БСП. По думите му има достатъчно основания да се смята, че е налице актът "Корупция". Не мога да кажа каква е облагата на Банов, защото няма как да го докажа. Според мен коментарът на Банов, че има опит за монтаж, е опит за алиби. Очевидно имаме доверие на източника на записа, посочи още Симов.

С господин Банов и с всички лица от Министерството на културата съм водил множество разговори, но аз нямам спомен да сме провеждали такъв разговор (за опрощаване на неустойка - бел. ред.), заяви инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта на Ларгото. С господин Банов сме провеждали оперативки и с всички хора, които са имали някакво касателство по обекта, посочи още той.

Припомняме, че по-рано от дружеството отрекоха да са им опрощавани неустойки по проекта "Антична Сердика".

Поне 33 начина имаше този проект да не стане и един-единствен да стане - да се хванем здраво и да го направим, каза инж. Росен Колелиев, управител на фирмата "Пътища и мостове". Ние сме водили много разговори и с господин Рашидов, и с господин Банов, че ние ще направим, каквото трябва, за да завършим обекта. Ние сме предоставили на министерството акт за свършени работи и вместо те да ни бъдат платени, получихме съдебен иск за неустойка, отбеляза Колелиев.

Има ли рекет?

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Наука и образование за интелигентен растеж" в МОН, заяви, че вече е подал сигнал в полицията срещу Ангел Ангелов, негов служител, който му е отправял заплахи. Той (Ангелов - бел. ред.) заплаши мен, оперативната програма и изпълнителната агенция. Дали е водил записи на тази среща, не знам, но и нямам притеснения, посочи още Гератлиев. Всички последващи действия водят до извода, който аз си правя, че господин Ангелов е недоволен от решения, свързани с оперативната програма, коментира експертът в МОН. 

Пред bTV междувременно Гератлиев не изключи Ангелов да е действал подмолно, за да попречи на европейски проект, което би рефлектирало и върху правителството. 

"Записът е манипулиран"

"Ангел Ангелов не е идвал директно при мен, но се държеше неадекватно, но не е заплашвал. Заплахите започнаха, след като беше уволнен. Директни заплахи през трети хора, които ми казваха, че щял да ме размаже, да ме съсипе" Това обясни и министърът на културата Боил Банов. Той беше категоричен, че записът на Елена Йончева е манипулиран и допълни, че няма да коментира нещо, което е манипулирано.

"Защитеният свидетел е този мръсник, това е лицето Ангел Ангелов, и съм сигурен, че Елена Йончева го знае. Ще проверя дали това не е наказуемо", каза още министърът. Той допълни, че не се е опитвал да замаже пропуск по строежа на Ларгото и уточни, че е замествал тогавашния министър Вежди Рашидов, който по това време е бил болен.

"Работил съм като луд, защото не разбирам от строителство", обясни още Банов.

На въпрос дали ще подаде оставка министърът отговори: "Оставката е винаги, всеки министър е в оставка непрекъснато". "Чух се с премиера и той каза: "Като излезе проверката, ще разсъждаваме".

Actualno.com припомня, че според твърденията на журналиста и говорител на парламентарната група на БСП Елена Йончева настоящият министър Боил Банов, в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес