Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От АБВ се озъбиха на БСП - или Първанов и Нинова се договарят лично, или без вот на недоверие

29 септември 2016, 15:24 часа • 2633 прочитания

Раздорът между АБВ и БСП заради номинацията на ген. Румен Радев за президент се пренесе и по темата "нов генерален секретар на ООН". Оказа се, че от АБВ не са забравили как Корнелия Нинова искаше да принизи ролята им в уж сигурната лява коалиция, която трябваше да подкрепи Радев.

„Имаше неформални разговори с БСП по намерението им да инициират вот на недоверие и ние не ги приемаме, защото това е лидерски и политически въпрос. След отказа на Корнелия Нинова да продължим преговорите за обща кандидатура за държавен глава, доверието между нас е силно подкопано и рискуваме, ако водим преговори по вота на недоверие, след това да кажат, че нашите мотиви са по-добри и да се откажат от този вот“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на АБВ и говорител на групата Мариана Тодорова. „Така че ние искаме да има среща между двамата лидери на най-високо равнище, на която да се разберат по основните параметри на вота“.

„Важното е да има ред. Договорености по вот на недоверие не може да стават, образно казано, през „задния вход“. Не може на „парадния вход“ БСП да не желаят официално комуникация с нас, а когато им е нужно да търсят нашата подкрепа. Принципно темата с провала на външната политика на страната ни заслужава вот на недоверие, но въпросът е също така в България партиите да имат коректни политически отношения“, заяви още Тодорова.

Тезата й допълни и зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев. „Просто няма да дадем подписите си под вота на недоверие, ако няма лидерска среща и ако няма ясна договореност между лидерите на нашите две партии, какво ще се прави по вота на недоверие“.

Припомняме, че тази сутрин червеният депутат Валери Жаблянов обяви, че БСП обмисля да внесе вот на недоверие за цялостната външна политика на правителството.

Мариана Тодорова отговори и на въпрос, свързан с оттеглянето на подкрепата на правителството от номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „Що се отнася до това, което вчера се случи - това наистина е провал на дипломацията ни, на ръководството на държавата ни. Още по-укорително е това, че имаше опит да бъде залъгано обществото, тъй като още от самото начало личеше, че няма ясна подкрепа, а имаше колебания и относно номинацията на госпожа Бокова. Те просто трябваше да са искрени, а вместо това се опитаха да изиграят този сценарий за „слабото представяне“, за да тушират напрежението в обществото.“

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес