Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остроумия по темата има ли калинка начело на Агенцията по обществените поръчки

18 февруари 2022, 10:33 часа • 8507 прочитания

Откъде идва опитът в обществените поръчки на новия ръководител на Агенцията по обществените поръчки Георги Николов? Отговаря ли на изискванията, необходими за работата? Този въпрос постави депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Въпросът стана актуален още в началото на месеца. Тогава Actualno.com направи подробен материал по темата.

АОП се състои от 21 души. Как те проверяват 14 000 поръчки – това попита в отговор Василев. И подчерта, че Георги Николов е работил 14 години с доставчици и подсигуряване на типови договори за покупка на материали, като оценката на работодателя му е много висока (става въпрос за "Лидл"). Именно преструктурирането на работата на АОП посредством инструменти като типови договори е най-важното – за да има истински контрол, по думите на вицепремиера.

Това е задачата, която съм поставил на Георги Николов и мисля, че ще се справи изключително добре с нея, подчерта Василев.

Гаджев обаче не се съгласи с отговора. "Да се сравняват търговски договори с договори по Закона за обществените поръчки – за обществените поръчки трябват години опити. Позволете ми да имаме своите опасения, че новите хора от "А отбора" може би ще се окажат "Б отбор", каза народният представител.

Коментарът на Василев на думите на Гаджев беше следният: "Не знам дали ще са "А отбор" или "Б отбор", но със сигурност няма да проспят инхаус процедурите и да издадат методическо указание чак като им каже финансовото министерство".

Предисторията

При назначението му, Георги Николов беше представен по следния начин: "Повече от 15 години в голяма международна компания с верига магазини у нас е отговарял за изготвяне на документи и участие в тръжни процедури, при което е придобил значителен опит в областта на обществените поръчки".

Само че "Лидл" коментира в официално свое съобщение след назначението заради публични спекулации дали Николов не получава поста заради "търговска услуга" към премиера Кирил Петков: "Също така държим да подчертаем, че "Лидл България" никога не е участвала в процедури по обществени поръчки и не планира да участва в такива".

Още по темата: Излъга ли държавата за новия шеф на Агенцията по обществените поръчки?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес