Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Правителството освободи Красимир Станчев от НСО

22 юли 2020, 14:32 часа • 5792 прочитания

Министерският съвет прие решение, с което дава съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана.

Оставката на Станчев дойде след случая в "Росенец" и изявлението му, че президентът Румен Радев публично му е отказал сътрудничество.

В социалните мрежи бе разпространено видео, на което се вижда конфронтация между охранители и лидера на "Да, България" Христо Иванов и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов.

Повод за скандала бе опит на двамата представители на партията да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли. Територията от години е недостъпна, тъй като на нея се намира големият почивен комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В позиция тогава от НСО заявиха, че "Националната служба за охрана (НСО) отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди".

Няколко дни след това Красимир Станчев подаде оставка като шеф на НСО. Първо оставката му поиска държавния глава, след това и ГЕРБ.

"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", заяви в позиция Станчев в началото на юли.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес