Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнян Минчев видя в назначение на ГЕРБ опит да се пренапише историята на Прехода

02 октомври 2017, 09:00 часа • 4468 прочитания

На ръководството на ГЕРБ му стана навик да подхвърля скандални управленски кандидатури, за да види каква ще е реакцията и след това да излезе с "мъдро управленско решение". Това заяви политологът Огнян Минчев, който е бил преподавател на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Тодоров е гласен от ГЕРБ да стане председател на Комисията по досиетата, а срещу бъдещето му назначение беше оповестено отворено писмо - защото не е безпристрастен.

По думите на Минчев Антон Тодоров е крайно неподходящ за поста председател на Комисията по досиетата, защото едни и същи документи ги чете по крайно поляризиран начин. На този пост трябва човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не удобното политическо статукво, подчерта политологът пред Нова телевизия.

Свръхидеологизацията може да бъде използвана – например Антон Тодоров има сериозни обвинения в своите книги към различни политически фигури, да речем Иван Костов, но не само. Изправени сме пред хипотеза за организиран опит за подмяна на най-новата история на България, ако политическите фигури, строили най-новата история на България, независимо от цвета им, бъдат компроментирани. Това ще доведе до идеологическа легитимност на олигархията, за да бъде поставена в ролята на "нова буржоазия", твърди Минчев. А Тони Николов поиска миналото да влезе в учебниците.

За Огнян Минчев в момента върви кампания за компроментиране и затваряне на Комисията по досиетата. За БСП е ясно, а ГЕРБ на практика избира една политическа фигура като г-н Тодоров за председател, която ще превърне Комисията по досиетата в поле на скандали, обединиха се около една позиция и Минчев, и Николов. Може дори това да е някакво заточение за Антон Тодоров – вижда се как реагира на критиката той, служи си с обиди, а той трябва да се превърне в страж на миналото и на закона, смята Николов.

Крайно време е да има едно обществено обсъждане кой да стане член на Комисията по досиетата. Никъде в закона не пише, че членовете трябва да са политически лица, коментира и Тони Николов, за когото депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров е политически пристрастен. И даде пример с книгата на Тодоров "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите", чийто автор е Антон Тодоров. Той твърди едно преди четири години, сега на същата база казва друго – това не е изследовател, категоричен е Николов.

Същевременно Георги Харизанов, който беше шеф в "Напоителни системи" и сега се изявява като анализатор, защити Тодоров, който бил много енергичен и било жалко как го атакували хора, които не харесват ГЕРБ. Той не коментира тезите на Тодоров в "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите", защото не я бил чел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес