Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Зорница Русинова е новият социален министър

18 май 2016, 10:43 часа • 1512 прочитания

Досегашният заместник социален министър Зорница Русинова поема ведомството. Това решиха депутатите по време на днешното си заседание.

Кандидатурата ѝ беше подкрепена от 135 депутати, 68 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Кандидатурата на Русинова трябваше да бъде представена лично от премиера Бойко Борисов, но председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че той е извън страната.

От левицата поискаха назначението на Русинова да стане тогава, когато лично премиерът може да представи кандидатурата. Предложението на БСП обаче беше отхвърлено и така се наложи вицепремиерът Томислав Дончев да представи Русинова.

Дебатите бяха открити от новия председател на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че депутатите няма да подкрепят промените в Министерския съвет. "Тези промени не променят нищо в политиката на социалното министерство на това правителство", категорична беше тя, като добави, че МТСП е най-антисоциалното министерство.

Хасан Адемов от ДПС обяви, че и неговата партия няма да подкрепи Русинова. "Правителството е силно зависимо от желанията и капризите на коалиционните партньори", каза той и добави, че пожелава успех на Русинова.

Преди гласуването Ивайло Калфин също взе думата. Той заяви, че България е страната, в която най-бързо растат доходите за труд и най-бързо намалява безработицата.

Припомняме, че миналата седмица Калфин, който беше и вицепремиер, подаде оставка, след като партията му АБВ напусна управлението. Тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна посочи, че е получил заръка от премиера да провери дали евентуална кандатура на вицепремиера Дончев за социален министър би намерила парламентарно мнозинство. По-късно и Дончев, и премиерът отрекоха да е разглеждана такава номинация. Това предизвика предположения дали Цветанов нарочно не е опитал да направи Дончев социален министър, за да не може вицепремиерът да се кандидатира евентуално за президент.

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник – министър на труда и социалната политика. Организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на: Европейските фондове и международните програми и проекти; Международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз. Наблюдава и координира дейността на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП; Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес