Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценката на България в предстоящия доклад на ЕК няма да е положителна, предвижда Кунева

08 септември 2015, 09:01 часа • 2694 прочитания

Оценката на България в предстоящия доклад на ЕК няма да е положителна. Това показва позицията на европейските посланици по повод на отхвърления закон за борба с корупцията, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ.

Според нея мнението на чуждите дипломати не е намеса във вътрешните работи на страната ни, а грижа за една европейска страна. Кунева определи отхвърлянето на закона като една пропусната възможност България да излъчи добър сигнал, като удар върху репутацията на страната ни и върху навлизането на чуждите инвестиции. „Живеем в едно безвремие, не зная кой има интерес от това”, заяви Кунева по повод на отхвърлените промени в конституцията, както и на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Вицепремиерът определи негодуванието на депутатите срещу възможността за подаване на анонимни сигнали като „прикритие законът да не бъде подкрепен още на първо четене”. Тя продължи да настоява, че става дума за навлизане в пространството на „10 000 души, от които зависи живота ни, сред които са и министри, и кметове, и главни архитекти, и хора, от които зависят обществените поръчки”.

Кунева заяви още, че е озадачена от позицията на Патриотичния фронт, тъй като те са влезли в парламента като политическа сила, която се бори със статуквото, но в последния момент нещо в позицията им се е променило и те не са подкрепили закона. Истината обаче е, че още след като Кунева представи проекта си пред ПГ на ПФ, депутатите му заявиха, че няма да го подкрепят.

По думите ѝКунева смята, че с отхвърлянето на този закон „държавата се отслабва”, както и че за предстоящите местни избори би било по-добре този закон вече да е в сила. Затова оттук нататък вицепремиерката ще разчита на обществения натиск, към който се преориентира, който да принуди политиците все пак да приемат закона.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес