Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС отхвърли предложението на БСП за връщане на блиц-контрола след люти дебати

02 октомври 2019, 11:25 часа • 1416 прочитания

Парламентът отхвърли предложението на БСП за връщане на блиц-контрола всяка първа сряда от месеца.

„За“ проекта гласуваха 68 народни представители, „против“- 85 и „въздържали се“ - 11, с което бе отхвърлен. Предложението на опозицията бе заложено в проект за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От левицата предлагаха в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

От БСП предлагаха още министър-председателят и вицепремиерите да отговарят веднага след задаването на въпрос към тях.

Разисквания

"БСП иска да засили парламентарния контрол с връщане на блиц контрола." Предложението направи в пленарна зала червеният депутат Крум Зарков. Според него този способ, важащ в предишни парламенти, се доказал като ефективен метод за контрол върху изпълнителната власт. От началото на мандата министър-председателят се явил няколко пъти в Народното събрание. По думите му медиите често водели абсурдна проправителствена политика.

Съпартиецът му Филип Попов е изумен, че няма дебат по толкова важен въпрос. Важните държавни въпроси се решавали в зала, не в изпълнителната власт. Живеем в динамични времена, подчерта той. Именно това налагало връщането на блиц контрола.

Премиерът Бойко Борисов сякаш изпитва алергия да влиза в сградата на парламента. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков по повод отсъствието на премиера в пленарна зала. Той настоя поне веднъж премиера да идва в парламента и да отговаря на неудобни въпроси, а не "да отговаря на въпросите на платени журналисти". Освен това социалистът заподозря Борисов в некомпетентност

Каква прозрачност, има министри, които не са виждани с месеци, обясни и Павел Шопов от "Атака". Управляващите не искали Бойко Борисов да се вика често в НС. Националистът иска в зала да идват самозабравили се министри и вицепремиери, по думите му. "Атака" е за връщане на блиц контрола.

БСП искат да се възползват от високия рейтинг на премиера, да черпят от него и да повишат този на парламента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по предложението на БСП за връщане на блиц-контрола.

„Приех за искрена загрижеността на колегите от БСП за авторитета на парламента. Тя беше изразена още сутринта на Председателски съвет. Всички ние поехме ангажимент, че ще въздържаме емоционалните си изблици и ще гарантираме парламентаризма, така че институцията да стане в очите на гражданите, които са ни избрали, достатъчно стабилна и представителна", коментира още д-р Дариткова.

"Аз имам прагматичен спомен от парламента 2013-2014 г., когато тук на фона на едни нестихващи граждански протести, ние демонстрирахме с безкрайни отчети, че всичко е прекрасно в държавата, а всъщност демокрация означава народовластие. Народовластието тогава изискваше да се чуе гласът на народа. Има ли друг премиер, освен Бойко Борисов, който да е по-близо до народа, да бъде по-достъпен и да чува това, което очакват хората от това управление.

В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни още д-р Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Предложението ни за връщане на блиц-контрола не е наказателна акция срещу управляващите и няма нищо страшно в него. Това отбеляза на свой ред председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Вие се опитвате да изкарате това наше предложение като някаква наказателна акция на опозицията към управлението", каза Свиленски и отчете, че опозицията в този блиц-контрол ще има два въпроса, а управляващото мнозинство много повече. "Това, което искаме, уважаеми колеги, и което се опитваме да правим, е да вдигнем авторитета на българския парламент.

Да вдигнем авторитета на държавата. Ние предлагаме на народните представители - 240 наброй да имат възможност да попитат министър-председателя и от тези 240 - 160 може би или по-малко не казват: "Не, ние не искаме тази възможност". Ако не искате, не задавате въпроси. Нямате въпроси, не питате", коментира още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Свиленски попита какво страшно има. Според него премиерът Борисов обича камерите и по-висока трибуна от парламентарната, няма. "Нека да застане на тази трибуна. Той казва: "Вие ме каните, ама не учтиво". Ето сега по най-учтивия начин, записан в Правилника на Народното събрание.

Медиите ще знаят, че той всяка първа сряда ще бъде тук, заедно с вицепремиерите. Българското общество ще знае и ще го очаква по телевизионните екрани", допълни още Свиленски. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че опозицията иска да работи в работещ парламент, където министър-председателят отговаря и присъства на заседанието.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес