Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата власт отлага идеята за безплатните детски градини най-рано за следващата учебна година

15 декември 2021, 08:52 часа • 5424 прочитания

Новият социален министър не се нае да даде прогноза кога ще са факт обещаните от новите управляващи безплатни детски градини и ясли, както и учебници.

Георги Гьоков подчерта, че въпросът за градините и учебниците е образователен, а не социален, но разкри, че те са по-скоро средносрочна цел. Той уточни, че въвеждането на безплатни ясли и детски градини може да се осъществи в началото на следващата учебна година.

Бъдещото правителство маха таксите за детските градини още от януари

Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това още коментира Гьоков. Според него един от възможните варианти е дори мораториум върху тарифите.

„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат.

„Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”. Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

Петков с призив към бизнеса за "зелени сертификати", синдикати с предупреждение

„Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков по Нова телевизия.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес