Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов протест срещу помайването на парламента за Черноморието

27 март 2014, 07:34 часа • 9629 прочитания

Днес, от 14:00 часа, от площад „Независимост” в София тръгва шествие под надслов „Граждански натиск за защита на Черноморието”, съобщават „Зелените”.

Протестът предхожда поредното заседание на парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление, което е насрочена за 14:30 ч. Преди това „Зелените” канят на Ларгото за публичен диспут всички депутати от комисията, които твърдят, че предложенията, направени от природозащитниците, са крайни.

Най-важното от направените от „Зелените” предложения е да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица (зона А и Б) от територията на „Натура 2000” за опазване на защитени природни местообитания и видове. Има предвидени и изключения - за инженерната инфраструктура (вкл. пречиствателни станции, линейни обекти и т.н.); за надграждане, разширяване, модернизиране и промяна на съществуващи сгради и строежи; за всички видове преместваеми обекти и др. В тези двукилометрови територии от „Натура 2000” почти няма застроени места, казват природозащитниците.

От „Зелените” припомнят, че всички членове на Комисията по регионална политика и местно самоуправление са гласували „въздържал се” по предложенията им, с което де факто ги отхвърлят. Предложенията ще бъдат гледани и в пленарна зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес