Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов обрат: Димитър Главчев готов да е пак премиер след провала на кабинета "Грънчарова"

19 август 2024, 15:00 часа • 2857 прочитания

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев е готов отново да участва в конституционната процедура за назначаване на служебен министър-председател.

Това пише в свое изявление самият Главчев, разпространено от правителствената пресслужба. Припомняме, че той бе заявил своя отказ да продължи да бъде премиер минути преди държавният глава Румен Радев да посочи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за нов служебен министър-председател. По-рано днес обаче се стигна до провал на опита за излъчване на служебно правителство "Грънчарова", с което се заговори за задаваща се конституционна криза. Причината - Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет заради вътрешния министър Калин Стоянов.

"Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация", заявява Главчев.

Още: "Не сме се занимавали с ала-бала, не сме седели в чужди скутове и повече не знам какво да кажа": Главчев за служебния кабинет (ВИДЕО)

"Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер", отбелязва Главчев, макар преди седмица да обоснова своя отказ от продължаване на управлението с думите: "Прецених, че е най-добре да си запазя доброто име".

Снимка: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес