Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион, обяви Ненчев

14 юли 2016, 15:38 часа • 862 прочитания

България няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на изслушването си в Комисията по отбрана.

В интервю тази сутрин премиерът Бойко Борисов коментира, че ситуацията в Черно море била достатъчно конфликтна в момента. "Никой няма да си извади корабите, включително и ние. Не можем да ги докараме на Перловска река", каза той.

Премиерът поиска и изразът "демилитаризация" да се замени със "струпване на оръжие". "Това е като театъра – ако има пушка, ще гръмне", уточни той. 

По време на изслушването Ненчев представи конкретни цифри, с които личи превъзходството на руското военно присъствие в региона пред присъствието на НАТО.

Министърът спомена, че Русия има 6 подводници в района и седма в готовност, а България няма нито една.

В отговор на друг въпрос от народен представител дали подкрепя предложението на левицата за демилитаризиране на региона министър Ненчев не отговори.

Впоследствие пред журналистите той поясни, че „идеята за демилитаризиране на Черноморския регион не зависи само и единствено от българското Народно събрание".

"Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, тоест България няма кой знай какво да демилитаризира в Черноморския регион, както сами разбрахте (от отговора му в комисията). Добре би било този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно“, категоричен бе министърът на отбраната.

Той сподели също, че не се притеснява от кадровите промени в правителството, за които по-рано днес спомена премиера.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес