Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации": Радев с контраатака срещу Пеевски

31 юли 2024, 12:16 часа • 5086 прочитания

"Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия е нормално да си изнервен".

Това коментира държавният глава Румен Радев пред журналисти в сряда. Изказването му е по повод думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, в което той обвини президента за разцеплението на партията. По думите му "Мистър кеш" готви и преврат срещу председателя на парламента Рая Назарян - прочетете още ТУК.

Правомощията му според КС остават ограничени

Президентът Румен Радев за първи път коментира и изрази недоволство от решението на Конституционния съд, което отхвърли т.нар. съдебна реформа, но остави поправките в Конституцията, които орязват правата му по назначаване на служебно правителлство. Според държавния глава тези поправки в Основния закон предизвикват изкривяване във важни институции като БНБ, омбудсман - имайки предвид късата листа, от която президентът може да избира служебен премиер.

Още: Тимур Халилов за Пеевски: Не коментираме твърденията на човек, уволнен от Доган

"За съжаление, моите правомощия вече са изключително ограничени. Отговорност за промените и назначенията вече имат хората, които промениха Конституцията, защото списъкът става все по-малък и възможностите за избори на практика ги няма. Вие кого ще ми посочите за министър-председател?", попита медиите Радев. Той изтъкна, че ако зависеше от него, някои от сегашните министри нямаше да са такива.

Президентът отбеляза, че ако се обърне внимание на „злополучния ремонт на Конституцията” и последвалите решения на Конституционния съд ще се види, че те водят до парадоксални резултати.

„Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да са народни представители. Тоест могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да вземат важни решения относно националната сигурност”, посочи Радев.

Оценката на президента за „този експеримент с Шестата поправка в Основния закон” е, че той не само не е постигнал целта за заявената реформа, но и съществено е разклатил конституционните устои на държавата".

Войната в Украйна

Иначе Румен Радев бе гост на връчването на дипломите на завършващите випуск "Цар Симеон Велики" 2024 г. във Военната академия "Г. С. Раковски", предава БГНЕС. На церемонията присъстваха също министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в 50-ото Народно събрание. Сред гостите беше посланикът на Северна Македония в България Агнеза Руси Поповска. Тази година Академията завършват и трима македонски офицери.

Държавният глава посочи, че успехът ще бъде с онези, които имат ясна представа за реалностите, които ги очакват и задачите, които ще решават. "Убеден съм, че си давате ясна сметка за предизвикателства във вашия професионален път в тази сложна и динамична геополитическа среда и растящи рискове пред националната и колективната сигурност", каза Радев.

По думите му курсантите и преподавателите им са анализирали развитието на конфликтите по света и особено войната на Русия срещу Украйна.

"Водеща е ролята на инфраструктурата, всеобхватна логистика, мобилността. Тази война на изтощение предизвика нашите икономически и социални системи, но преди всичко нашата способност да мислим критично и да подхождаме аналитично, да анализиране всеобхватно всички фактори в тази война, които правят разликата между успеха и поражението в съвременните операции", добави президентът и подчерта, че тази война има съществен принос за всички процеси, които текат в момента в МО и щаба на отбраната.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава отбеляза проблемите със заплатите и недокомплекта в армията, както и сезона на бедствията и пожарите.

Радев отправи критика към отделянето на прекомерни бюджетни средства към МВР за сметка на Министерството на отбраната, които ще бъдат заделени за закупуване на летателна техника за гасене на пожари.

Още: Божидар Божанов намекна за действия срещу председателя на парламента

"Наливането на толкова много средства в МВР не е адекватно решение. Не можем с икономическия капацитет на нашата страна да поддържаме подобен капацитет на две места - хора и техника. Хора в МВР ще се занимават с подобна дейност 2 пъти в годината, какво ще правят в останалото време", запита Радев.

Военният министър Атанас Запрянов заяви, че предстои пристигането на нова техника - самолети F-16 и бойни машини на пехотата, която обаче ще има нужда от хора.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов посочи от своя страна критичната важност на новите технологии и подготовката на офицерския състав, както и на членството в НАТО за националната сигурност. Той припомни предизвикателствата от войната в Украйна. Ефтимов подчерта, че навлизането на изкуствения интелект във военното дело променя характера на военните конфликти.

Още: Слави Василев: Румен Радев да оглави партия и да влезе на калния политически терен

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес