Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова: Внасяме законопроект за смесена избирателна система, ако съветът на партията одобри

20 юни 2017, 15:40 часа • 3463 прочитания

В събота свикваме Национален съвет на партията и ако той одобри подготвения законопроект за смесена избирателна система, го внасяме в парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка със собствеността на паметника „Бузлуджа“, предаде „Фокус“.

„Ние сме последователни хора. Поне от четири-пет месеца говорим за смесена система и че позицията ни е за смесена-мажоритарна пропорционална система. Затова и тогава обявихме, че след като мине гласуването на референдума, ние ще си внесем предложението за смесена система“, заяви Нинова. По думите й законопроектът е подготвен от специална група от конституционалисти, математици, специалисти. Тя поясни, че ако той бъде приет в събота, ще бъде внесен в Народното събрание до седмица – две.

Преди време Корнелия Нинова се обяви за въвеждане на смесена система. Тя каза, че вероятно социалистите ще предложат 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 120 - пропорционално.

Нинова коментира, че БСП не е внесла своя законопроект по време на дискусиите за мажоритарната система, защото според нея това не е била истинска дискусия.

Попитана как гледа на идеята за още един референдум, Нинова изрази личната си позиция, че това ѝ се струва абсолютно безсмислено.

Във връзка с кандидатите на ВСС, предложени от БСП, Нинова заяви: „Всичките ни кандидати ще отговарят на всички въпроси по време на изслушването в правната комисия, където ще има свобода всеки да ги пита за отношението им по всички въпроси – от съдебна реформа до последните събития".

По отношение на случващото се между главния прокурор и председателя на ВКС, Нинова каза: "Ще направим ли политическо изявление за спора главен прокурор - Лозан Панов - не, няма да направим. Казвам го за 73-ти път. Защо? Защото искаме да има промяна, нормалност и принципност в тази държава. Конституция и закони казват, че съдебната система е независима от изпълнителната и политическата власт, че политиците не трябва да се месят там. Има си ред, по който съдебната система си урежда взаимоотношенията. Години наред политици се месеха в тази работа и затова го докарахме дотук".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес