Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Милков: Прекратяваме съвместни проекти с РСМ, нещата не могат да продължават така

25 януари 2023, 20:30 часа • 3538 прочитания

България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради побоя над Христиан Пендиков. Това каза външният министър Николай Милков, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента. Той уточни, че София няма да спира евроинтеграция на Скопие, защото Северна Македония така и не е започнала преговори. Дни след побоя над Христиан Пендиков посланикът ни Ангел Ангелов опроверга твърдения за криминален елемент в случая с факта, че Пендиков има чисто свидетелство за съдимост.

Работата по двустранни проекти да бъде прекратена. Такава ще бъде към момента част от българската реакция на случая с Християн Пендиков. "Всички сме на мнение, че нещата не могат да продължават така, както бяха. Към момента това не е продуктивния подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тая наша съседна държава", заяви Милков.

Милков отново настоя властите в РСМ да гарантират, че виновниците за побоя над Пендиков ще бъдат наказани и че България ще държи информирани всички партньорски европейски организации, включително и ОССЕ, чийто председател към момента е именно Северна Македония.

"Не може в болницата, където лежи Пендиков да получава заплахи по интернет. Това говори за пълна безнаказаност и за убеденост на хората, които изпращат тези заплахи, че те няма да бъдат идентифицирани", каза служебният министър на външните работи.

Николай Милков: Зелената светлина за интеграцията на РСМ в момента е невъзможна

Престъпленията от омраза към българите стават все повече в нашата съседка месеци, след като подписахме двустранен протокол с механизми за защита на правата на българите и мерки срещу говора на омразата. "За съжаление, много уверения сме получавали, които засега не са били изпълнени. Обратно, виждате, че имаме ескалация на напрежението в РСМ", каза още Милков.

Според него там има престъпления от омраза, които се наказват с минимални наказания или въобще не се наказват, което толерира атмосферата на безнаказаност и на практика стимулира такива прояви.

Посланикът ни Ангел Ангелов все още остава у нас за консултации. Той обясни, че няма никакъв криминален елемент около случая с Християн. "Христиан Пендиков напусна РСМ със задграничния си паспорт, преминавайки граничен контрол. Никой не го издирва на територията на РСМ. Пендиков през декември месец подава молба за българско гражданство с изваждане на документ за съдимост, че не е съден на територията на РСМ", заяви Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на България в Република Северна Македония.

Подобрява се общото състояние на пребития в Охрид Християн Пендиков

В София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с майката на Пендиков, на която обясни, че лично той ще уведоми ЕНП за случая и че ще продължи да настоява виновниците за побоя да бъдат наказани. "Ще докарат дотам, че много бързо в преговорите с ЕК ще я вдигнем темата на Европейски съвет, парламент, нашите евродепутати ще разкажат какво става и както им се вижда готова работата, може изведнъж да имат много проблеми. Нашият гняв не е безобиден", предупреди Борисов.

"Ако на 4 февруари българи бъдат спрени на границата с югозападната ни съседка и не бъдат допуснати да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев, България ще реагира негативно", обясни Милков. Припомняме, че президентът Стево Пендаровски призова български евродепутат и други българи да не бъдат допуснати. След късно заседание на правителството на страната не стана ясно това да е взето като решение.

Вижте кои са шестимата българи, предложени да са персона нон грата в Македония

За честванията на годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев групи българи се организират с автобуси, за да положат цвете на саркофага с тленните му останки в църквата "Свети Спас" в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим през 1947 г. Структури на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организират денонощно бдение около църквата.

Петър Колев: Кога ще видим първият осъден и вкаран в затвора за агресия срещу нещо българско в РСМ?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес