Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не казва кои са чантаджиите в МВР преди да мине реформата

21 март 2016, 15:30 часа • 7507 прочитания

Служителите на МВР, които работят в администрацията или т.нар. „чантаджии“, да получат статут на държавни служители, а не както досега – на служители на МВР. Това предвижда шумно прокламираната реформа във ведомството, изготвена от министър Румяна Бъчварова. Според нея това ще спести 11,6 млн. лв. от осигурителни вноски.

Към началото на 2015 г. заетите щатни бройки в МВР са малко над 47 000 души, показа справка на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. От тях с различни полицейски функции са били натоварени малко под 29 000 души, пожарникарите и спасителите са 6750.

Кои са останалите над 11 000 служители в МВР и какво вършат те? На този въпрос се опита да отговори и Вучков, но планът му си замина с него. 

Най-общо казано – това е чиновнически персонал. Оказва се обаче, че никой във вътрешното министерство не може (бел. ред. - или не иска) да отговори кои точно са тези служители.

Според основната структура на МВР ведомството се дели на 11 дирекции, сред които са главните дирекции, Дирекция „Пожарна безопасност“ (която Бъчварова иска да отдели като държавна агенция), областните дирекции, специализирания отряд за борба с тероризма, Академията на МВР, Дирекция „Миграция“, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, дирекциите от общата и специализираната администрация и Медицинският институт на МВР.

Репортер на Actualno.com в продължение на няколко дни се опита да намери отговор на въпроса служителите на кои дирекции ще останат по Закона за МВР и ще продължат да ползват облаги и кои ще минат по Закона за държавния служител, както и дали ще има дирекции, в които едни служители ще са с облаги, а други - не и кои служители точно. Опитахме да се свържем с представители на ведомството, с председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов (ГЕРБ) и с бившия председател – Атанас Атанасов (ДСБ), но никой не успя да отговори на въпросите ни. Синдикатите към МВР обясниха пред наш репортер, че също търсят отговор на този въпрос, но към момента без успех.

Председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров обяви, че ако предложението на Бъчварова не претърпи промени между първо и второ четене, ще последват национални протести на полицаите.

„Всичко в този законопроект е написано изключително неясно, вие сами виждате. Явно смятат след приемането на закона да изясняват всичко с наредби и заповеди“, добави Петров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес