Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нигяр Джафер: Медиците се изтощиха, няма стъпки за решаване на проблема с кадрите

22 октомври 2020, 13:27 часа • 2562 прочитания

Управлява ли България правилно кризата, в която се намира? Това питане отправи заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер към здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на днешните разисквания в пленарната зала, предаде репортер на БГНЕС.

Здравният министър участва в заседание по искане на опозицията, където заедно с депутатите обсъжда политиките на правителството в сферата на здравеопазването по време на пандемията от COVID-19.

„Безпрецедентната криза – здравна, икономическа, социална и финансова, накара светът да разсъждава по друг начин, извън коловозите“, започна изказването си д-р Джафер.

„Системата прегрява. Вчера имаше декларация на професионалистите по здравни грижи, които казват, че са на прага на професионалното прегряване. Хората се изтощиха. Ние не очакваме от вас чудеса по отношение на човешките ресурси, защото това е проблем, заложен от десетилетие. Но и сега не виждаме стъпки за това да се решава проблемът за специализацията на дефицитните за българската система кадри“, обвини тя управляващите.

От парламентарната трибуна тя отправи и други въпроси към проф. Костадин Ангелов. „Смятате ли, че са адекватни реакциите на властта с прехвърлянето на отговорност към регионите? Вчера областен управител се обади и каза, че той не желае да носи тази отговорност и да приема правомощия, които даже по закон не са му разписани“, настоя тя за отговор.

Според нея обаче най-важният въпрос днес е друг, а именно: „Защо при 7 заболели, дори безсимптомно, държавата беше затворена, а при 1300, които отчита информационната система всеки ден, мерките изглеждат по либерални? Това са въпроси, на които очакват въпрос и лекарите, работещи в системата“, смята д-р Джафер.

Тя поиска и повече разяснения от здравните власти относно финансирането на лечебните заведения, давайки за пример честите призиви за дарения на храна, маски, дезинфектанти или лабораторни апарати, които обикалят из социалните мрежи. От ДПС поискаха и отчет за това как се разходват 500-те млн. лева, които трябваше да управлява логистичния щаб.

Какво ще предприеме здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да реши нарастващият проблем с недостига на медици в пандемията, обяви самият той на брифинга на НОЩ малко по-рано днес.

Проф. Ангелов: Имаме нужда от помощ от специалистите в ДКЦ-тата (НА ЖИВО)

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес