Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ние идваме" сезира ЕК за отказа на ВКС да гледа дела за юридическа смяна на пола

14 март 2023, 16:22 часа • 1830 прочитания

Ние идваме!“ сезира Европейската комисия за неприлагане на правото на ЕС и заплаха за ценностите на съюза, във връзка с Тълкувателно решене № 2/2020 г. на Върховния касационен съд. Сигналът е изпратен до заместник-председателя на ЕК и еврокомисар „Ценности и прозрачност“ Вера Йоурова, комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс и по равнопоставеността - Хелена Дали, както и до председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар.

С Тълкувателното решене № 2/2020 г. от 20.02.2023 г., Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС обявява за недопустима правната промяна на пола за транссексуални и интерсексуални лица.

ОЩЕ: Върховният съд отказа да гледа дело за юридическа смяна на пола

Като сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Ние идваме“ последователно и безпрекословно защитава равенството и върховенството на закона, и работи за налагането на им в България. Смятаме, че посоченото по-горе решение пряко засяга два от основните принципи на ЕС – върховенството на правото и правата на човека.

„Настояваме за официална реакция на ЕК и иницииране на производство за установяване на нарушение на правото, основните права на гражданите и неспазване принципите на съюза. Подобен казус създава опасен прецедент, застрашаващ правовия ред както в нашата страна, така и в ЕС, защото неравенство в една страна-членка, е неравенство в целия Съюз“, каза адв. Николай Хаджигенов – председател на „Ние идваме!“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес