Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нено Димов ще се съобрази с решението на ВАС за НП "Пирин"

16 януари 2019, 17:15 часа • 2198 прочитания

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд №656, с което се отменят окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет.

Министър Димов винаги е заявявал, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана за управление на НП „Пирин“, съобщиха от МОСВ.

В тази връзка от приемане на промените в Плана досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решение 821/29.12.2017 г. на Министерския съвет.

Припомняме, че днес (16 януари) Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети буквално три дни преди началото на 2018 година. Сегашното решение е на петчленен състав, а мотивите на върховните съдии са изложени в 30 страници. Ключовият мотив касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ). Той гласи следното: "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". И тричленният, и петчленният състав на ВАС са категорични, че в такава ситуация и на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес