Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненчев отрече военнослужещите да са отказали помощ за Хитрино

13 януари 2017, 12:20 часа • 1061 прочитания

„На 10 и 11 декември 2016 г. в ликвидиране на последствията от инцидента в Хитрино сухопътни войски са участвали с 4 военнослужещи и 1 брой безпилотна летателна техника.“ Това заяви по време на днешния парламентарен контрол военният министър в оставка Николай Ненчев.

Така той отговори на обвиненията на депутатите от БСП Иван Иванов и Атанас Зафиров, че въоръжените сили на България не са взели почти никакво участие в преодоляването на кризата в село Хитрино.

Според Иванов и Зафиров военнослужещи са отказали съдействие на органите на МВР за разузнаване и установяване на параметрите на пораженията.

„Бях в постоянна връзка с премиера и вицепремиера и вътрешен министър в оставка. Откликнахме на всяко едно искане от тяхна страна. Каквото беше поискано от тях, го доставихме”, увери още военният министър.

„Не сме отказали никаква помощ“, подчерта Ненчев.

На 16 декември 2016 г. със самолет Спартан и подготвен екипаж от състава на военновъздушните сили бяха изпълнени специални полети от София-Варна и Варна-София за транспортиране на пациент с взривна травма от взрива в гара Хитрино и съпровождащият го медицински екип, припомня БГНЕС.

За оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите на място на инцидента от ВМА и болницата във Варна на 10 декември са изпратени 4 медицински екипа. За лечение във ВМА-Варна са настанени 5-ма пациенти. До настоящия момент 4-ма от тях са изписани и един е транспортиран на 16 декември във ВМА-София.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес