Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не знам да е имало нарушения на въздушното ни пространство, твърди Орешарски

02 април 2014, 15:29 часа • 12809 прочитания

Не са ми докладвани нарушения на българското въздушно пространство. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в кулоарите на НС, предаде БГНЕС. Коментарът му дойде по повод вчерашното изказване на президента Росен Плевнелиев, че са сериозно са зачестили случаите на навлизане на руски разузнавателни самолети в нашето въздушно пространство.  

"Това са хипотези и не знам какво би могло да иска командването на руските военновъздушни сили", отвърна с усмивка Орешарски, помолен да коментира тези думи на Росен Плевнелиев.

Вчера президентът (по повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци заради руските самолети), апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна.

По отношение на позицията на министър-председателя за кризата в Украйна Орешарски е категоричен, че не я променял и тя е пределно ясна от самото начало. "Винаги съм твърдял, че съм за дипломатическо уреждане, както и че се надяваме да не се стигне до третия пакет от санкции", настоя Орешарски. Той бе помолен да коментира и поканата на Георги Първанов за среща в Русе, на която да бъде обсъдена ситуацията в Украйна като гарантира, че би се срещнал с него, както и с всеки друг при официална покана.

Корупцията е проблем в последните 24 години, отвърна премиерът на въпрос каква законодателна инициатива предвижда правителството, за да се справи с този проблем. "Всичките ни действия са насочени към повече прозрачност, а усилията за намаляване на административната тежест могат да се считат и за антикорупционни, защото когато гражданите не зависят от "разрешения" на администрацията, това е предпоставка за по-чисти обществени отношения", коментира той.

По време на срещата с Виктория Нюланд не са били обсъждани военни аспекти, а как да се намери дипломатическо решение на украинската криза, повтори още веднъж Орешарски в отговор на въпрос дали е поискал от Нюланд наем за американските бази в България.

По отношение на визите за български граждани е постигнато споразумение за провеждане на разяснителна кампания как българските граждани да се готвят, когато кандидатстват за визи, тъй като едно от условията за отпадане на визите е да намалее процентът на откази.

За назначаването на нов началник на НСО, Орешарски каза, че се водят консултации с президента и в координация с него ще бъде предложена подходяща кандидатура, като процедурата позволява и на двете институции - президент и Министерски съвет да блокират избора, ако не са съгласни с кандидатурата.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес