Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е гарантирано, че всички необходими машини за гласуване ще дойдат в срок

25 февруари 2017, 22:50 часа • 1688 прочитания

Невъзможността да бъдат доставени навреме всички машини за гласуване е свързана с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок. Това заявяват в официално съобщение от фирма "Лирекс" - единствената компания, която изяви желание да изпълни обществената поръчка за доставка на необходимите устройства за машинно гласуване и подаде документи за участие в поръчката.

От фирмата посочват, че вече имат официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. На база на този график, от "Лирекс" казват следното: "В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец".

От "Лирекс" казват още, че имат готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване. "Лирекс" има и готова машина за демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Проблемът обаче е, че доставките на компоненти за всички машини зависят от чужди фирми  -затова и компанията не дава гаранция, че може да сглоби и осигури всички устройства в необходимия срок.

Припомняме, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат проведени на 26 март.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес