Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова няма илюзии, че ВСС ще прекрати предсрочно мандата на Гешев

13 април 2022, 07:43 часа • 1780 прочитания

Висшият съдебен съвет (ВСС) може да разнообрази исканията и да поиска повече данни. Това заяви преподавателят по Конституционно право Наталия Киселова пред БНТ за отложената процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

По думите ѝ би трябвало да може да се прекрати мандатът на главния прокурор, но понеже сме свидетели усилия да се запази определено статукво, нямам илюзии, че е много вероятно да бъде отхвърлено искането или обединяване на двете процедури по предсрочно освобождаване. Има ли процедура, по която да може да се търси отговорност на административния ръководител на прокуратурата е по-важният въпрос, според Киселова.

Наталия Киселова се съмнява в интегритета на магистратите, като закриването на специализираното правосъдие е в основата на това. Дори и да твърдят, че всички основания, които са поискали не са разгледани по същество, няма пречка и следващ министър на правосъдието да поиска нова процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Тя посочи, че настоящият правосъден и предишният се опитват да прокарат път с промяна в Закона за съдебната власт. Няма достатъчно гаранти, че процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор може да стигне в разумен ход, каза Киселова. 

"Съдебната система има много проблеми, като не се свижда от специализирания съд и прокуратура, но там като кълбо са заплетени много проблеми. Поради тази причина започват с него", изтъкна Киселова. 

Според нея трябва да има промени и в адвокатурата. Киселова посочи, че не може членове на управляващата коалиция да гласуват като "въздържали се" по важни теми като закриване на специализираното правосъдие. 

Наталия Киселова допълни още, че Планът за възстановяване дава жалончета, по които можем да предположим как може да се търси отговорност на обвинител номер едно. Това усилие, което виждаме в момента от вчера ще покаже дефицит и ще даде възможност за правна уредба, очаква Киселова. 

ОЩЕ: ВСС отложи за май казуса с предсрочното отстраняване на Гешев

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес