Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Йорданова: Има широк консенсус за закриването на специализираните съд и прокуратура

24 февруари 2022, 04:30 часа • 2142 прочитания

Относно закриването на специализираните съд и прокуратура има широк обществен консенсус. Това коментира пред журналисти в парламента правосъдният министър Надежда Йорданова, предаде БТА.

Снощи стана ясно, че министър Йорданова е внесла в Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. С него се предвиждат две ключови промени - закриване на специализирания съд и правосъдие и премахване на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

"Това са първи ключови стъпки в съдебната реформа", заяви Йорданова. Министърът припомни, че под три процента от делата, които се гледат от специализирания съд, са от общ характер. По думите й всички останали дела, които се разглеждат, са от частен характер или за използване на специални разузнавателни средства и за мерки за неотклонение.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство беше публикуван за обществено обсъждане. Още в края на януари министър Надежда Йорданова  обяви, че очаква през март законопроектът да бъде гласуван в парламента и спецсъдилищата да останат в историята.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес