Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Отнеха Бюрото за защита от Гешев, само ГЕРБ и ДПС не подкрепиха идеята

01 септември 2021, 13:04 часа • 6478 прочитания

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор да премине под шапката на Министерство на правосъдието, решиха на първо четене депутатите днес.

В парламента за преместването му от съдебната в изпълнителната власт има три предложени законопроекта - на "Има такъв народ", на "Демократична България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!". В пленарната зала "против" и "въздържали се" на предложенията промяна гласуваха ДПС и ГЕРБ.

Различното между трите законопроекта е, че от ИБГНИ предлагат бюрото да премине под шапката на министерството, но и под тази на Главна дирекция "Охрана", а ИТН и ДБ предлагат то да бъде специализиран отдел.

За бюрото има образувано дело в КС. До 2014 г. структурата се казваше Бюро по защита на застрашени лица. После името бе променено на Бюро по защита при главния прокурор и то беше извадено от Министерството на правосъдието.

Функциите му бяха разширени и през 2018 г. се даде възможност по разпореждане на обвинител №1 то да “охранява и обезпечава функции по разследването”.

Служителите му имат право принудително да отвеждат лица до органите на съдебната власт. През 2020-а на него бе поверено и опазването на живота и здравето на застрашени магистрати.

По данни от доклада за дейността на бюрото през 2020 г. то е обезпечило сигурността на 20 души по 10 дела, се посочва в мотивите към законопроекта. Защитени са били 12 души у нас и 8 в чужбина по 4 дела. Служителите на бюрото са се грижили за сигурността на трима магистрати през 2020 г. През миналата година са били назначени 58 служители.

Разисквания:

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов изрази надежда, че в правната комисия ще бъдат обединени, защото били еднакви предложения и било добре да има едно общо, за да се възстанови справедливостта.

От БСП подкрепиха и трите законопроекта. По думите на Тодор Байчев Бюрото не станало известно със защита за свидетели, а с това ,че действало като щурмоваци на Гешев. Според него един МВР шеф би се обидил, ако бъде пренебрегнат и не бъде информиран, ако има задържане на хора. Байчев подчерта, че Бюрото не подлежало на парламентарен контрол и това трябвало да се промени. По думите му Бюрото отнемало функциите на МВР.

Атанас Атанасов от ДБ пък подчерта, че в момента действащи текстове в Закона били противоконституционни, защото само МС можел да осигурява обществения ред, а не прокуратурата.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес