Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: Удължават компенсациите бизнеса заради високите цени на тока

02 ноември 2022, 16:01 часа • 1537 прочитания

Комисията по енергетика прие предложението на Делян Добрев от ГЕРБ – СДС за удължаване на компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Окончателното решение трябва да се вземе от пленарна зала. Припомняме, че последно мерките бяха удължени до 31 декември 2022 г.

Предложението

ОЩЕ: Компенсациите заради високите цени на тока продължават до края на годината

С предложението се цели компенсациите да обхванат цялата 2023 г. Размерът на компенсациите е 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец. 

Първоначалното предложение беше базовата цена за крайните клиенти, присъединени в мрежата за високо напрежение да бъде 200 лв. на мегаватчас, а тази за клиенти, присъединени в мрежите с ниско и средно напрежение, да бъде 250 лв. на мегаватчас.  По предложение на Драгомир Стойнев от БСП обаче се прие за всички базовата цена да бъде 200 лв. на мегаватчас.

Дебатът

„Ние поддържаме концепцията за подпомагане на бизнеса във връзка със справянето на високите цени на електроенергията- Относно детайли и прагове, тук вече е решението на Народното събрание. Ние тук като изпълнителна власт, ще приемем решението, което се предложи“, коментира енергийният министър Росен Христов.

„Доколкото съм се запознал с предизборните програми на всички партии, които са парламентарно представени, такъв предизборен ангажимент има от почти всички“, отбеляза Делян Добрев.

От БСП в лицето на Драгомир Стойнев призова министъра на енергетиката всички предприятия да станат съпричастни към кризата. Според него трябва да се види как частните производители да имат своята вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Той поиска цената за ниско, средно и високо напрежение да бъде 200 лв. за мегаватчас. 

Част от работодателските организации изразиха резерви към различните цени за мрежите от ниско, средно и високо напрежение. 

ОЩЕ: Министър Стоянов: Подготвяме схема за компенсации на бизнеса заради високите цени на природния газ

Те изразиха подкрепа за проекта на решение, тъй като той отговаря на въпросите и предложенията, които са отправили към председателя на кризисния щаб, към министъра на енергетиката, на икономиката и на финансите. 

От своя страна Владислав Панев от "Демократична България" смята, че компенсациите са изиграли своята роля и те трябва да продължат. "Бихме имали нужда от повече информация за разделянето на двете тарифи - колко компании са високо напрежение и биха се възползвали от тази мярка", каза още Панев. Според него компенсациите не трябва да са на калпак, а да стъпват на нещо. 

От ДПС също се включиха в дебата и казаха, че няма как да не подкрепят подпомагането на бизнеса или небитовите клиенти. 

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" смята, че Делян Добрев е бързал да входира едно решение, което всички са заявили в предизборната кампания. "Ако в момента едва стигат парите, януари, февруари и март, фондът може да изпадне в сериозна ситуация", каза още Рибарски. Според него решението трябва да е съобразено с българската енергетика. 

Добрев му отвърна, че не го е изпреварил с няколко дни, а с три месеца. 

Георги Самандов от "Български възход" смята, че се предлага още от същото. По думите му така предложеният механизъм не стимулира никой да пести енергия. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес