Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Баба Марта ще е жребият за номерата в бюлетината

20 февруари 2023, 17:04 часа • 1389 прочитания

Два дни преди началото на предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори в България и на Баба Марта в ЦИК ще се проведе жребият за определяне номерата в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Това се случва на база решение на ЦИК от днес. В жребия ще участват регистрираните 16 партии и 7 коалиции. 

Жребият ще бъде изтеглен в 10.30 ч. в сградата на ЦИК, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, вход „Ларго“. Очаква на събитието да присъстват представителите на партиите и коалициите, а след това чрез медиите да отправят послание към избирателите. ОЩЕ: Коалиции с имена "ВЪН от ЕС и НАТО" и "Неутрална България" ще мерят сили на изборите - кои са те?

Припомняме, че изборите на 2 април бяха насрочени с указ на държавния глава за 2 април 2023 г. До тях се стигна след като 48-ото Народно събрание не успя да сформира мнозинство, което да излъчи правителство. Припомняме, че ГЕРБ- СДС предложиха кабинет, начело с проф. Николай Габровски, който не събра необходимите гласове. "Продължаваме промяната", които бяха втора политическа сила в този парламент, излъчиха проф. Николай Денков за кандидат за министър-председател, но върнаха мандата на президента неизпълнен след като тяхната декларация за приоритети и цели също не събра мнозинство. Третият мандат беше връчен на БСП, които направиха лидерска среща, на която стана ясно, че нямат мнозинство за излъчване на правителство.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес