Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муравей Радев: Спорът за дълга е измислен, избираме посредници

19 февруари 2015, 08:00 часа • 23096 прочитания

Дали ще фалира България, ако не изтегли външния заем от 16 млрд. лева? Глупости – ще се случи това, че Мая Манолова ще трябва да си изтегли извънредната емисия „горановки” от обращение. Това заяви категорично бившият финансов министър Муравей Радев.

Спорът е много подменен, говорят се много глупости – не знам дали е умишлено или съзнателно. Това, което става в парламента, не е ратификация на нов дълг, а ратификация на посредници, които ще обслужват външния дълг на България. Една добра инициатива това и чисто по български рискуваме да я съсипем, каза Радев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Разликата е, че сега се опитваме да излезем на международните пазари за три години и това е знак за доверие. Гоним много по-добри условия. Дългът на Милен Велчев беше с лихва 8,25%. А този дълг, който сега ще го замени, е с между 2-3%, посочи Радев. На въпрос защо е заложен таван до 10%, бившият финансов министър обясни, че в последните години винаги сме залагали този таван. Тази граница е ориентир за възможностите да покрием задълженията си – какви са ни възможностите. Ако бяхме сложили 5%, директно инвеститорите биха тръгнали от 4,5%. При 10% показваме повече увереност и съответно инвеститорите биха оценили доверието – исторически сега на международните пазари вървят най-ниските лихви по държавни облигации и бихме взели окоо 2-3% лихва, сигурен е Радев. Точно същата информация получи Actualno.com от източници от финансовото министерство.

Мая Манолова е юрист, може само да събира, не да вади. Та тя добави 8 млрд. лева дълг за тази година към 16-те млрд. лева дълг за три години. Е да, но тези 8 млрд. лева са част от 16-те млрд. Истината обаче е, че дългът на България ще се увеличи с малко над 5 млрд. лева (5,3 млрд. лева). Сега България има общ дълг – вътрешен и външен, на стойност 22 млрд. лева. След три години дългът ще е 27 млрд. лева по разчет на финансовото министерство. 27 минус 22 колко прави, попита Радев.

Изненадани са депутатите, които са спали през миналата година, когато се гласува Закона за държавния бюджет. Тогава беше представена и средносрочната програма, а там беше заложено това. Цялата идея е, че с тригодишната прогноза се спестяват средства, вместо година по година да се тегли заем, което ще става след редовните препирни в парламента покрай обсъждането и гласуването на държавния бюджет за всяка година, завърши Радев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес