Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МРР не може да обжалва решението си за "Южен поток", трябва НПО да го стори

08 август 2014, 08:30 часа • 19561 прочитания

Коментирахме вече разрешението за строеж на „Южен поток” при Паша дере, подписано от министър Десислава Терзиева. Юридически е невъзможно МРР (Министерството на регионалното развитие) да обжалва свое собствено решение. Така че има две възможности – първо, да се обжалва предварителното изпълнение на решението от НПО, от общини, в срок от три дни след публикация на решението в „Държавен вестник”, а втората – в 14-дневен срок да се обжалва пред съда решението за строеж по същество, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Илияна Цанова, която отговаря за еврофондовете.

Официално е спряна само ОП „Околна среда”, а разплащанията по мерки от ОП „Регионално развитие” са спрени още от февруари. Вчера, 7 август, вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че преди няколко дни ОП „Регионално развитие” е спряна от предишното правителство изцяло. Затова нашата цел е да започнем разплащане, за да не загубим европейските пари. Плащанията ще са от държавния бюджет към управляващите органи. Проблемът сега е, че парите от Европа още не идват, но се надяваме това да се промени скоро, обясни Цанова. Трябва обаче да имаме един критичен ресурс от плащания, който да е одобрен, за да го предоставим на Европейската комисия, добави тя.

По ОП „Регионално развитие” спиране има по две оси. Блокирани са парите за градска инфраструктура и за инвестиции за подобряване на туристическата инфраструктура.

Не съм убедена, че ще се разплатим изцяло със строителите, но всичко каквото можем, ще платим – правим сега разчети, заяви Цанова. Ще има пари за завършване на отсечката на АМ „Хемус” до Шумен, не изцяло, призна вицепремиерът.

По отношение на Споразумението за партньорство с ЕС за следващия програмен период – 2014-2020 година, беше пояснено, че пари ще идват по седем оперативни програми и две други. Имаме една нова оперативна програма – за наука, каза Цанова. Общата рамка е над 16 млрд. евро, като в това число влизат и директните плащания – без тях сумата е малко под 10 млрд. евро. Основният двигател на икономическия растеж в България идва от еврофондовете, категорична е Цанова. И каза, че ако има поне средно добро усвояване, ще имаме много по-добра градска среда, много по-добро образование, по-добра преквалификация на кадри.

Илияна Цанова призна, че е напуснала високоплатена работа в лондонския клон на Европейската банка за възстановяване и развитие. За мен е по-важна страната ми. Знам, че доверието се гради с години, а имам само два месеца, но ще се опитам да направя максималното, за да отпушим средствата от Европа, завърши вицепремиерът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес