Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва изгони български дипломат

28 декември 2020, 16:01 часа • 11722 прочитания

Русия обяви за персона нон грата заместник-военното аташе подполковник Митко Борисов в отговор на изгонването на руски дипломат от София.

Нотата със съответното решение е връчена на българския посланик Атанас Кръстин, който беше извикан днес в Министерството на външните работи на Русия.

"Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му бе връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа", съобщиха от Министерството на външните работи.

Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нонграта за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по НК, допълват още от ведомството.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч. московско време.

Припомняме, че на 18 декември пореден руски гражданин с дипломатически имунитет е бил уличен в извършване на разузнавателна дейност на територията страната.

От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства министъра на външните работи. От прессъобщението става ясно, че Екатерина Захариева е била уведомена за случая, а прокуратурата е започнала работа по него по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Разследването в Специализираната прокуратура е било по глава „престъпление срещу Републиката“ - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация.

В хода на досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 година до настоящия момент лицето с имунитет, чиято дипломатическа позиция не се уточнява, е събирало информация за числеността за разполаганите на наша територия - по време на учения, на военнослужещи от САЩ.

Информацията е била подавана на руското военно разузнаване в Москва. Информацията си руският гражданин е получавал от български гражданин с достъп до класифицирана информация. Според прокуратурата той е бил мотивиран финансово.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес