Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младен Маринов: Вече има досъдебни производства за фалшиви новини

23 март 2020, 08:55 часа • 4251 прочитания

Имаме казуси и досъдебни производства, които разглеждат фалшиви новини. Това е много вредно нещо, защото хората са на ръба на паниката. Ще ви дам като пример, в събота ме питаха ваши колеги – вярно ли ше пръскаме с хеликоптери? В Каробат пръскаха. В тази ситуация се правят и глупости. Виждате как в такава обстановка се правят всякакви грешки в паниката. ГДБОП работи основно по тази линия и по сигналите за невярна информация, която може да предизвика паника. Това каза пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов.

Години затвор и десетки хиляди левове глоба за фалшиви новини, неясно какво е фалшива новина

Лично аз искам по – бързо да влезе в сила Законът (Законът за мерките в извънредно положение), за да започнем да прилагаме мерките, защото заразата не чака никой, каза още той.

Днес депутатите гледат на извънредно заседание наложеното в неделя президентско вето на Закона, който беше приет в петък на второ четене. Президентът Румен Радев обяви и мотивите си- сред които е използването на армията без ясно формулиране на правилата или без съгласуване с главния главнокомандващ в Република България, а именно президентът.

"Президентското вето на президента е негово конституционно право. Аз лично бях изненадан, защото смятам, че по отношение на армията, което е един от мотивите, смятам, че тя трябва да се ползва в определени моменти. Не сме стигнали до момента до тази ситуация. Но ще стигнем и до там, и трябва да бъдат ограничени нейните правомощия - съвместни патрули, работа в ромските махали, където трябва по-сериозно полицейско присъствие. Но нека видим какво ще реши законодателят. МВР ще изпълни разпорежданията", коментира министър Маринов.

Военните биха били на подчинението на Министъра на вътрешните работи и ще изпълняват действия, разпоредени от него, защото МВР отговаря за обществения ред в мирно време, поясни той.

"Ние стратегически погледнато в момента не би трябвало да вкарваме още армията, защото нека имаме сили, които да не са на първа линия, за да можем да подменим състава, когато се изчерпят силите на структурите в МВР, които се ползват в момента", обясни още той.

Министърът обясни и големите задръствания около областните градове, заради проверките на полицаи за декларации за пътуване: Мярката е основно срещу всички, които нарушават карантината си и извършват безсмислени пътувания.

"Това, че имаме в различни градове положителни проби – нашата цел е да не допускаме развитието на огнище, каквито показания имахме в Банско и затова там поставихме града под карантина. Сега там е спокойно, голяма част от туристите са изведени. Надявам се в рамките на наложената карантина ще успокои и огнището."

"Много наши сънародници предприемат пътувания от Европейски страни. Искаме движението на тези наши съграждани да бъде ограничено в рамките на 14-дневна карантина. Всеки един български гражданин, който се прибере от друга държава трябва да я спазва. До момента има образувани над 100 досъдебни производства за нарушена карантина. Да припомним, е наказанието е до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 000 лв. глоба. Но не глобата трябва да стряска хората, които не спазват карантината. Всеки ден се увеличават сигналите за граждани, за други - които не спазват карантината", каза той.

Другата причина - да се ограничи безсмисленото пътуване между градовете вече дава резултат - след първото объркване събота и неделя. "Трябва време за адаптиране на тази мярка, затова събота и неделя полицаите бяха на пост. Вече всеки показва декларация и затова преминава, потокът е доста по-малък. Тези, които пътуват имат основателна причина.", коментира Младенов и добави: "Като покажеш бележка не означава, че не си болен – Не трябва да реагираме към всеки гражданин като към болен. Силата на мярката е да преустановим безцелното пътуване и на хората, които трябва да са в карантина."

"Вече имаме система - Национална система, в която всеки полицай може да провери дали трявбва вие да сте в карантина или да сте на улицата." Мярката за проследяване по телефон все още не е въведена. Когато това се случи, проследяването ще става по трафичните данни, а не чрез съдържание на смс-и или постове в социалните мрежи, обясни ще Маринов.

Доброволни отряди, които все още не са конституирани в закон, но пък функционират на места, могат да бъдат използвани като помагащи при обслужване на самотни възрастни хора по места, каза още министъра. "При определени обстоятелства тази форма може да бъде ефективна, но трябва да са с ограничени правомощия – съвместни патрули и помагане при хора в бедствено положение."

Има възрастни хора, които имат синове и внуци, които се грижат за тях, но има и такива, които нямат. С кметовете по места с доброволчески труд се грижим за тях, пожарникари и полицаи също се включват.

Кой има право да въведе вечерен час, блокада на град? Кметовете имат правомощия по Закона за местното самоуправление, но целта е да се приемат централизирани мерки, защото така най-лесно и ефикасно се прилагат, обясни министърът.

Престъпността е намаляла

Статистиката показва, че престъпността е намаляла през последната седмица, всички са по домовете. За цялата страна тази вечер няма откраднато МПС , което означава, че и крадците са си вкъщи и ги е страх от коронавирус, каза министърът.

Ситуацията по границите: Струпването е оснонво на изхода от България на пункта "Капитан Андреево" към Турция, обясни министърът.  Сутринта опашката беше 43 км. "Задръстването идва от това, че Турция има по-сериозни мерки - останаха само траспортните коридори, затворена е границата за пътници", обясни министърът.

Бежанците : България не изпитва натиск, през последното денонощие има 0 опити за преминаване на българската граница. Помагат мерките за борба с коронавируса в Турция, а и метеорологичните условия, обясни Маринов.

Още:

Кирилов пое вината за закона за спекулата, щяло да може да съдим България за нарушени права

Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки

Владислав Горанов: Не е моментът да си говорим за демокрация

България иска временна дерогация на ЕКПЧ по време на извънредното положение

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес