Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митов обеща България да внимава за мобилизацията на етнически българи в Украйна

04 февруари 2015, 17:54 часа • 18141 прочитания

България ще проучи въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна, увери външният ни министър Даниел Митов.

"Първо трябва да проверим дали съществувам такъв проблем, дали има непропорционална мобилизация по отношение на етническите малцинства", заяви министърът в отговор на въпрос на БГНЕС преди началото на среща днес, на която бе представено поредното издание на "Външнополитически бележник" на Европейски съвет за външна политика (всъщност равносметка за 2014 г.)

"Знае се, че в Украйна има не само етнически българи. Сверяваме информацията, за да получим реалната картина. Това от една страна. От друга страна, разбира се, трябва да видим по какъв начин да реагираме спрямо хората, които искат да не бъдат излагани на опасност и които са с български етнически произход", добави министърът.

Запитан дали българската държана е готова да окаже хуманитарна помощ на етническите българи в Донбас, министърт отвърна, че този въпрос също се прочува, но страната ни е готова да оказва такава помощ: "Въпросът е как българската държава да реагира и ние ще си съставим план, за да може реагираме. Българската държава не може да стои безучастна в случая", посочи министър Димов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес