Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мирослав Найденов: Може да бъде взета евроакредитацията на ДФ "Земеделие"

17 юли 2019, 09:00 часа • 4132 прочитания

"Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.- директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор – развитие на селските райони. Тъй като ДФ "Земеделие" е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват. Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван". Това каза бившия земеделски министър Мирослав Найденов след арестите на служители на ДФЗ заради аферата с източване на евросредства с марка "Миню Стайков", която прокуратурата още разследва.

"Трудно е да се обясни на ЕК как така някой, който е назначен преди месец, го арестуваха. По всяка вероятност е разследван от месеци", посочи бившия министър, визирайки ареста на Калоян Костадинов. 

Той припомни, че след инцидента с Калина Илиева всяко назначение на подобен пост се съгласува и човекът е предварително обследван от службите дали няма нещо притеснително в миналото му. Тук е въпросът дали тази процедура е била извършена или някой не е докладвал това, каза още Найденов и прогнозира, че случаят ще бъде крах не само за българското земеделие, но и за българската икономика.

Бившият министър предположи, че от случилото се ще пострадат земеделските производители.

Той припомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

"7,5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период – това е огромен ресурс", допълни още Найденов в интервю за bTV.

Припомняме, че на 16 юли зам.-директор на фонд "Земеделие" (ДФЗ), директори и служители - общо шестима души, са задържани за 24 часа във връзка с разследването срещу Миню Стайков и още 7 души, обвинени за участие в организирана престъпна група за усвояване на евросредства. Зам.-директорът е на позицията от само няколко месеца, а преди това е бил директор на дирекция, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев, без да казва, че това е Калоян Костадинов.

Найденов коментира и проблема с чумата по свинете. Той предложи частните стопани с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета. По думите му подобна ситуация до сега не е била наблюдавана, може да пострада целият бизнес и да се стигне до дефицит на свинско месо.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес