Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Петков видя анархизъм в исканията на майките на деца с увреждания

25 юли 2018, 10:30 часа • 2035 прочитания

Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание в началото на септември. Това потвърди от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков.

Той представи пред депутатите подготовката на законодателни промени за гарантиране на правата на хората с увреждания.

По думите му текстовете предвиждат изготвянето на нов вид оценка на индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Чрез тази оценка ще се установява вида, интензивността и формата на социална подкрепа, която ще ползва човекът с увреждания.

"В проекта на Закона за хората с увреждания е заложено регламентирането на финансова подкрепа в зависимост от потребностите на хората с увреждания, установени в индувидуалната оценка. Финансовата подкрепа се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа и целеви помощи", заяви министърът.

Според министър Петков работата по закона е затруднена, след като майките на деца с увреждания са напуснали последното заседание за подготовка на измененията.

"В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общоприемливи решения".

Пред депутатите социалният министър потвърди, че средата на септември ще бъде внесен и законопроект за социалните услуги.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес